OPTI Protein wanilia i ananas 900g NaturDay
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Profesjonalnie skomponowana kompozycja białka Opti Preotein pozwala na nasilenie przebiegu procesów regeneracji organizmu poprzez utrzymanie równowagi wodno-elektrolitowej, intensyfikację procesów odpornościowych oraz wspomaganie syntezy enzymów i hormonów.
Wbrew powszechnym opiniom, tempo przemiany materii ogólnie nie obniża się istotnie z wiekiem. Jest to jedynie wspaniała wymówka dla mężczyzn i kobiet w średnim wieku, którzy zaokrąglone kształty i kilka dodatkowych kilogramów tłumaczą obniżonym tempem metabolizmu. Wraz z wiekiem wydatkowanie przez człowieka energii znacząco spada, jednakże przyczyną tego zjawiska jest przede wszystkim obniżenie masy mięśniowej, której systematycznie ubywa począwszy od trzeciej dekady życia. Osoby wyjątkowo aktywne fizycznie przechodzą przez wiek średni i starczy bez mian w masie ciała, jednakże poziom tkanki mięśniowej najczęściej maleje z wiekiem, podczas gdy w tym czasie wzrasta udział tkanki tłuszczowej.
Drastyczne, niskoenergetyczne żywienie nie stanowi optymalnego rozwiązania w procesie redukowania nadmiaru tkanki tłuszczowej. Badania wykazują, że systematyczne ćwiczenia fizyczne wykonywane podczas diety odchudzającej, pozwalają na znaczne odciążenie energetyczne, utrzymanie lub wręcz przyśpieszenie tempa metabolizmu i ograniczenie degradacji białek mięśniowych. Wydaje się, że połączenie odpowiedniego treningu z optymalnie dobraną dietą pozwala skutecznie walczyć z otyłością. Co ważniejsze, właściwa kombinacja ćwiczeń i diety pozwoli nie tylko obniżyć masę ciała i stopień jego otłuszczenia, lecz umożliwia zachowanie takiego stanu rzeczy przez dłuższy okres czasu.
Najlepsze efekty i wysoką ich trwałość uzyskamy poprzez połączenie dobrze zbilansowanej diety, zwiększonego wysiłku fizycznego oraz wspomagających odchudzanie suplementów diety o potwierdzonym naukowo działaniu. Ostatnie badania wskazują jednak, że sam trening fizyczny nie jest kluczowym czynnikiem w procesie odchudzania i utrzymania właściwej masy ciała i odpowiedniego jej składu. Kluczowym aspektem jest modyfikacja nawyków żywieniowych, w taki sposób, aby uwzględnić aspekt ilościowy, związany z wartością kaloryczna spożywanych posiłków na tle podstawowej przemiany materii oraz z uwzględnieniem dziennego wydatku energetycznego oraz aspekt ilościowy, związany z proporcją poszczególnych makro i mikroskładników. Omawiając elementy, jakości makroskładników, niezwykle istotny wydaje się rodzaj spożywanych węglowodanów, białek a w szczególności tłuszczy. To właśnie rodzaj, ilość, i czas spożywania poszczególnych składników pokarmowych istotnie wpływa na zmiany endokrynne w naszym organizmie, a w konsekwencji zwiększa lub obniża termogenezę, hamuje lub stymuluje lipolizę, czy też sprzyja procesom anabolicznym lub katabolicznym.
Profil aminokwasów:
Na 100 g białka |
|
L-alanina |
3,38 g |
L-arginina |
1,68 g |
Kwas L-asparaginowy |
8,07 g |
L-cystyna |
2,13 g |
Kwas L-glutaminowy |
11,83 g |
Glicyna |
1,18 g |
L-histydyna |
1,58 g |
L-izoleucyna |
3,86 g |
L-leucyna |
8,52 g |
L-lizyna |
7,98 g |
L-metionina |
1,66 g |
L-fenyloalanina |
2,52 g |
L-prolina |
3,15 g |
L-seryna |
1,67 g |
L-treonina |
3,15 g |
L-tryptofan |
1,67 g |
L-tyrozyna |
3,52 g |
L-walina |
3,94 g |
Podane wartości są wartościami uśrednionymi. Możliwe są drobne odchylenia. |